|
|
|
Cilt
Bakımı
Olgun
ve kuru ciltler için bitkisel yağlar
Sonbaharda
cilt tekrar biraz kurulaşmaya başlar. Bitkisel yağlar,
vücudun kendi cilt yağının üretiminin
azaldığı bu dönemde, özellikle
olgun ve kuru ciltler için yoğun bir kürdür.
Artı:
Doymamış Yağ Asitleri
Zengin
içerikli bakım etkisini her şeyden evvel
doymamış yağlar sağlamaktadır.
Gamma Linoleik asidi özel bir rol oynamaktadır.
Sürme esnasında doğrudan ciltte depolanır
ve cildin kurumasını önler. Bilhassa nörodermitis
hastalarının linoleik asidi içeren karışımlardan
faydalanmalarının bir sebebi de, onlarda linoleik
asit oluşturmak için bir enzimin bulunmamasıdır.
Ancak yağlar, normal ve kuru ciltte de özel bir bakım
etkisine sahiptir, çünkü yüksek orandaki
A vitamini ile cildin nemini özellikle iyi bir şekilde
bağlarlar.
Cilt için yağ
Küçük bir genel bakış:
Kayısı yağı doymamış
yağ açısından zengindir. Kayısı
çekirdekleri meyve endüstrisinin yan ürünleri
olarak ortaya çıktığından,
kozmetik özelliklerine kıyasla göreceli olarak
fiyatı uygundur.
Avokado yağı çok dayanıklıdır
ve vitamin, lesitin ve her şeyden evvel değerli
Phytosterolen açısından zengindir. En yüksek
yayılma yeteneğine sahip yağdır ve
özellikle nem açısından fakir cilt için
uygundur.
Zembil çiçeği ve eşek
çiçeği yağı, Gamma Linoleik
asit bakımından özellikle zengindir ve bu nedenle
nörodermitis bakım ürünlerinde sıklıkla
bulunmaktadır.
Jojoba yağı kimyasal yapısı
bakımından diğer yağlardan farklıdır
ve özellikle cilt tarafından kolayca emilmekedir.
Jojoba yağı bu sayede çok iyi bir his uyandırır
ve ciltte çok uzun süreli etki sağlar.
Hintyağı diğer yağlardan
farklı olarak alkolde çözünmektedir. Bu
nedenle kozmetik üreticileri tarafından saç
losyonlarında ve asetonlarda yeniden yağlayıcı
bileşen olarak kullanılmaktadır. Bunun yanı
sıra saç bakım ürünlerinde ve kirpik
yağlarında yer bulmaktadır.
Yabani iğde ağacı yağı
vitamin bakımından zengindir. Kırmızı
rengi A vitamini ön kademelerinden gelmektedir. Bunlar cildin
rejenerasyonun desteklemekte olup, yabani iğde ağacının
neden cilt onarım ürünlerinde kullanıldığını
açıklamaktadır.
Soya yağı yeniden yağlayıcı
yağ banyolarının ana bileşenidir.
Buğday tohumu yağı bütün
yağlar arasında en yüksek E vitamini oranına
sahiptir. Bu, her şeyden evvel, kozmetik kremlerin bakım
etkisinin zenginleştirilmesi bakımından,
yan bileşen olarak ilave edilmektedir.
|
|